Rođendan nogometa – Boxing day

Za one koji neznaju, svaku godinu na Boxing day (26.prosinca) slavi se i rođendan klupskog nogometa. Prvi klupski meč u povijesti, odigran je baš na taj datum.

Tada amaterska klupska utakmica između rivala Sheffield FC i Hallam FC (1860.g) završena je rezultatom 2:0 u korist Sheffielda, bila je prva službena utakmica ikad (koja se igrala po tzv Shefildskim pravilima i koja je zavrsila tučnjavom dva suparnička igraca). Navedena dva kluba će kasnije sudjelovati u stvaranju nogometne udruge u Londonu, koja će biti začetak aktualne nogometne asocijacije ili FA-a kakvog poznajemo danas. Tako će prvi klupski meč u povijesti, kao i prvi derbi u povijesti, koji se odigrao tijekom Boxing Day-a, biti ključ za razvoj koji je nogomet imao u budućnosti.

Kao kuriozitet Boxing daya  ostaje zapamćeno izdanje iz 1963. godine, poznato kao najveća “kiša u Engleskog”

(kiša golova) kojeg se sjećam istina malo kroz maglu   i kada je postignuto 66 golova u 10 utakmica sa gotovo 7 golova po utakmici (zamislite na taj dan igrati protiv Averagea  ).

Danas iščekujemo neke druge derbije, a kao pravu poslasticu uz mečeve između Spursa i Bournemoutha, Uniteda i Huddersfielda… isčekujemo upravo onaj između Liverpoola i Newcastle Uniteda gdje se sukladno procjenama Gosp. Vakule očekuje nova kiša, ovaj puta još obilnija, koju će sa nestrpljenjem isčekivati svi Manageri koji u GW18 nisu prodali Mo Salaha ili nedajbože Gosp. VV Dijka.

Dakle, prst na 3c i pametno!

Srdačan pozdrav od Bure, vašeg dopisnika iz Čilea, ovog puta iznad Atlántica!

P.S. Iscurio mi Wifi u avionu! 

Enviado desde mi iPhone

Sviđa Vam se članak? Lajkajte našu facebook stranicu, dijelite i komentirajte.

Podcast Subscribe

This Post Has One Comment

Leave a Reply