Graham Potter – Menadžer Brigton & Hove Albiona

Momčad Brighton & Hove Albion bilježi jedan je od najuspješnijih početaka sezone u Premier ligi u njihovoj povijesti!

Od momčadi koja je prošle sezone vodila golu bitku za preživljavanje u ostanku u elitnom razredu, stvari su se naglo promijenile u njihovu korist. Što je tome tako?

Prošlu sezonu su FPL menadžeri bježali glavom bez obzira na sam spomen momčadi Brightona (i ja među njima). Prisjetite se samo duplog kola … Međutim, sve se promijenilo otkazom Chrisa Hughtona i dolaskom Grahama Pottera na mjesto glavnog menadžera momčadi.

Tko je Graham Potter?

Sudeći po trenutnoj situaciji i poziciji na tablici Premier lige, vjerovatno se radi o poznatom čarobnjaku Harry Potteru koji se samo skriva iza drugog imena… To bi bilo najjednostavnije objašnjenje za preporod koji se dogodio u toj momčadi i za ovakav sjajan start u novu sezonu. Ok, ipak nije riječ o Harryu… da vas odmah razočaram 😉

Mr. Potter (englez, rođen u Solihull) je bivši nogometaš i igrač Southamptona (između ostalih…) koji je u period od 2010. do 2018. trenirao švedski Ostersund i koji je 2017.g. baš pod vodstvom Pottera slavio na Emirates stadionu kod Arsenala u Europskoj ligi. Ipak, tada se nisu uspjeli probiti u sljedeću fazu tog natjecanja jer ih je Arsenal kasnije savladao na njihovom terenu, i sa ukupnom boljom gol razlikom, prošao dalje… Međutim, ta pobjeda u gostima kod Arsenala nije prošla nezapaženo… U međuvremenu, Potter je angažiran od Swansea City te je imao uspješnu sezonu i u Championshipu, naslijedivši Carvahala na trenerskoj poziciji velškog kluba.

Ono što je zanimljivo je podatak da se Potter nakon igračke karijere razvijao dalje te je na Sveučilištu u Hullu i Leedsu (nema kruva bez škole!!) stekao diplomu na području upravljanja ljudskim potencijalima (leadership & emotional intelligence,org.). Navedena znanja prenijeo je na svoju nogometnu filozofiju pa tako njegova izjava (“Igrači su ljudska bića prije nego li su nogometaši i veoma je važno razumijeti ih kako bi im mogao pomoći…” ) najviše govori o njemu samom.

U klubu su htjeli zamjenu te prijelaz iz jednog organiziranog, obranaški orijentiranog, Hughtonovog nogometa u jedan više, napadački stil, sa mogućnošću mijenjanja formacija tijekom utakmice i prilagodbe suparniku. Drugim riječima, uprava Brightona željela se upustiti u avanturu i upravo su to dobili!

Prema onom što smo vidjeli u prva dva kola, možemo reći da su vlasnici Brightona ostvarili pun pogodak kada su angažirali ovog stručnjaka! Kako god bilo, nekoliko je interesantnih opcija u redovima Brightona koje bih svakako preporučio, ako ništa, onda barem da ih stavite na watchlistu 😉 (Trossard, Maupay)

Cijeli intervju sa Grahamom Potterom možete pročitati na ovdje

 

Sviđa Vam se članak? Lajkajte našu facebook stranicu, dijelite i komentirajte.

Podcast Subscribe

Leave a Reply